Az egyszer használatos műanyagok témaköre az elmúlt hetekben ismét előtérbe került a velük kapcsolatos jövő évi jogszabályi korlátozásnak köszönhetően, miszerint 2021-ben Magyarországon is betiltják az egyszerhasználatos műanyagok forgalmazását. Ilyen egyszerhasználatos termékek például a műanyagból készült fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, poharak, egyes ételtárolók és szívószálak. 

De miért is fontos az egyszerhasználatos műanyagok leváltása?

  • 350-400 millió tonna műanyagot gyártanak a világon évente, aminek a fele olyan egyszer használatos műanyag, mint például a zacskók vagy palackok. Az eddig legyártott műanyagnak azonban csupán a tizede került újrahasznosításra. A nagy része szemétlerakókon, égetőkben vagy legrosszabb esetben a természetben végezte.
  • Percenként egy teherautónyi műanyag szemét kerül csak az óceánokra és akár 400 évbe is telhet, hogy egy zacskó lebomoljon. Ezek általában aprózódnak, bekerülnek az élővizeinkbe, a Duna, Tisza és más folyóink is már mikroműanyag-szemcsékkel szennyezettek. Ezeknek a zacskóknak az anyagában történő újrahasznosítása vagy felhasználása nem megoldott, gyakorlatilag 0 százalék.
  • Csak az Egyesült Államokban naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak ki. Ennyi szívószállal naponta 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet.
  • A WWF az ausztráliai Newcastle egyetemmel és a Dalberg fejlesztési tanácsadóval közösen készítette azon elemzését, amely kifejezetten azt vizsgálta, hogy a levegőbe, az élelmiszerekbe és az ivóvizünkbe visszakerülő műanyag körülbelül mekkora mértékben fordul elő. Eredményeikből kiderült, az emberek hetente átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak el, mikroműanyag formájában, ami egy bankkártyának felel meg. 

Az Innovációs– és Technológiai Minisztérium (ITM) ígérete szerint a jövőben minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy a tömegesen előforduló egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható és újrahasznosítható termékek váltsák le. A gyártóknak alternatív termékek előállítását javasolja az ITM, valamint támogatja a vállalkozásokat az ilyen termékek fejlesztésére.

Ebben a cikkben olyan hazai környezettudatos innovációkat mutatunk be, melyek megoldásként szolgálhatnak az egyszerhasználatos műanyagok kiváltására. 

Bag Organi

A Bag Organi biológiailag lebomló kutyaürülék zacskókat gyárt, környezettudatos kutyatartók számára. A zacskók müanyag helyett kukoricakeményitőből készülnek, aminek köszönhetően ipari körülmények között 90 nap alatt, otthoni komposztban vagy földben elásva pedig 91-180 nap alatt bomlanak le teljesen. A lebomlás során nem mikroműanyaggá hullanak szét, hanem 100%-ban lebomlanak. Ráadásul a zacskók tapintása selymes, használatuk kellemesebb, mint környezetszennyező elődjeiké. Anyaguk rugalmas, hogy minél strapabíróbbak legyenek leghűségesebb társunkkal való sétáink alatt.

A Bag Organi honlapján többet megtudhatsz környezettudatos termékeikről.

BeStraw

A BeStraw startup célja a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása a biológiai alapú és 100%-ban lebomló szívószálak, evőeszközök és hasonló termékek gyártástechnológiájának kidolgozásán keresztül. Első termékük az évtizedekkel ezelőtt használt, ma már retró érzést keltő szalma szívószál. Termékük megfelel az egészségügyi szabályozásoknak, és teljes életciklusán keresztül környezetbarátnak minősül, hiszen használata után 100%-ban biológiailag lebomlik.

A projektről több információ elérhető a BeStraw honlapján.

Boomerang 

A Boomerang csapata megalkotott egy betétdíjas, kávéspohár visszaváltó rendszert, amivel céljuk, hogy széles körben kényelmes és környezettudatos megoldást nyújtson az elviteles kávéfogyasztásra. A környezetkímélő és költséghatékony közösségi kávéspoharak visszaválthatóak bármelyik elfogadóhelyen. Egy Boomerang pohár akár 500 eldobható kávéscsészét is kiválthat. A poharak alapanyaga polipropilén granulátum, ami biztosítja az erős, könnyű és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízható formát.

A Boomerang honlapján többet megtudhatsz a kezdeményezésről.

B-PLAS

A Bolognai Egyetem vezetésével és a magyar PANNON Pro Innovations közreműködésével létrejött B-PLAS projekt célja, hogy bioműanyagot állítson elő olyan hulladéknak minősülő anyagokból, mint a szennyvíziszap vagy az élelmiszer hulladék. A különböző előkezelési, fermentálási és elválasztási lépések után kapott olcsó polihidroxi alkanoát (PHA) többféle felhasználásra is alkalmas bioműanyag: használható például csomagoló anyagként, 3D nyomtatáshoz alapanyagként vagy éppen különböző eldobható eszközök alapanyagaként. Jelenleg a pilot üzem a Caviro – Olaszország legnagyobb borászati cégének – szennyvíziszapján működik. 

További információ elérhető a B-PLAS projekt honlapján, illetve az EIT Climate-KIC oldalán.

CYCLE

A CYCLE csapata biomasszából állít elő környezetbarát tisztítószereket tiszta víz hozzáadása nélkül, melyeket újrahasznosított műanyag palackokban árul. Biomasszát erjesztenek, hogy természetes savak és víz keverékét kapják, amit aztán desztillálnak, tisztítanak és így megkapják termékeik 90%-ban újrahasznosított anyagokból készült alapját. A kiváló tisztító hatás mellett alapanyagaik könnyen lebomlanak és körforgásos rendszerbe illeszthetőek. Palackjaik 100%-ig újrahasznositott müanyagból készülnek. 

A CYCLE honlapján további információk olvashatóak innovatív termékeikről.

Dobozközösség

A Felelős Gasztrohős azzal a céllal hozta létre Dobozközösség kezdeményezését, hogy visszaszorítsa az ételkiszállítás és elvitelre kért ételek során keletkezett műanyaghulladék mennyiségét. A Dobozközösség lényege, hogy csak egyszer kell megvenni egy rozsdamentes acél dobozt, amit aztán a Dobozközösségben részt vevő vendéglátóhelyek és ételkiszállítást végző cégek elfogadnak és minden alkalommal, amikor ilyen helyről rendelsz, becserélik neked egy szabályszerűen elmosott, ugyanolyan dobozra.

További információ elérhető a Dobozközösség honlapján.

Poliloop

A szennyező műanyagok környezetbarát lebontását megoldó Poliloop startup négy olyan baktériumból álló “koktélt” készített, amelyek együttesen elfogyasztják a különböző műanyagokat. Ezek közül kettő olyan, melyet ezelőtt még nem írtak le, kettőt pedig még nem használtak erre a célra.

A Poliloop honlapján, valamint az Ecolounge cikkében további információ olvasható a projektről.

Vilhemp

A Vilhemp egy új generációs, biológiailag lebomló műanyag alapanyagot állít elő kenderrostból. Az általuk készített granulátum-keverék a jelenleg használatos lebomló bioműanyag (PLA) és kenderrost összetételéből áll. Az ebből készülő, különböző célokra használható műanyag termékeknek több előnyös tulajdonsága van: jobb a fizikai és kémiai szerkezete, természetesebb a kinézete és alacsonyabb az előállítási költsége, mint a PLA-nak. A felhasznált ipari kenderrostot a hazai ipari célú kendertermesztés melléktermékéből állítják elő.

Készítettünk egy interjút a Vilhemp alapítóival, amiből többet megtudhatsz fejlesztésükről.

 

Tudsz még más olyan, az egyszerhasználatos műanyag helyettesitésére megoldást kínáló hazai kezdeményezésről, ami nincs benne a cikkben? Írd meg nekünk hozzászólásban!

Van egy jó ötleted a műanyaghasználat, a műanyag alapanyag újragondolására?

A Startup Plastic Surgery 2020 programba olyan startup ötleteknek segítünk megvalósulni, amelyek megoldást nyújtanak a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra.

A Klímainnovációs Közösség egyedi startup programjára olyan ötleteket várunk, amelyek az alábbi innovációs területeken nyújtanak megoldást:

  • Műanyagelőállítás, újrahasznosítás, újrahasználat során felmerülő folyamatinnováció vagy üzleti modell innováció;
  • Műanyag helyettesítő termék fejlesztésére vonatkozó innovációk pl. csomagolóanyag innováció;
  • Új technológiák alkalmazása a műanyag szektorban;
  • Műanyag termékek használatával kapcsolatos fogyasztói szokások megváltoztatására vonatkozó törekvések.

Jelentkezési határidő a programba: június 20.

Jelentkezés és további információt ITT találsz.