Az inkubációs program kihívására olyan fiatal csapatokat várnak, akik egy innovatív ötlettel tudnának segíteni a vákuumcsomagolás környezetbarát helyettesítésére.

A Startup Plastic Surgery 2023 októberében már negyedik alkalommal indítja el inkubációs programját, amelyben a legjobb ötletek kitalálóit szakmai és jelentős anyagi támogatásban részesítenek, hogy az álmokból valóság válhasson és jövedelmező projektek/termékek jöhessenek létre.

Az idei program a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi kihívások megoldására keresi a fenntartható ötleteket és Startup vállalkozásokat. Ami még a kihívást megfűszerezi, hogy az ONYX Műhely étterem is csatlakozott a programhoz. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a Műhely és a jövőbeni ONYX egyaránt teljesen új szemszögből közelíti meg a vendéglátás és célja, hogy működésének minden lehetséges aspektusában szem előtt tatsa a fenntarthatóságot. Fenntarthatósági stratégiájának egyik fókuszterülete a hulladékgazdálkodás témakörét fedi le. A mai gasztronómia világában a szuvidálás, mint eljárás, szinte elengedhetetlen viszont a rengeteg műanyag zacskó felhasználása, aminek helyettesítésére, újrahasznosítására vagy egyéb felhasználására várjuk a merész és innovatív ötleteket.

A vákuumcsomagoló iparág még évekig stabil növekedést fog mutatni

A műanyagtermelés beindulásához hasonlóan a vákuumcsomagolást is a 20. század közepétől kezdték el felfedezni és szélesebb körben használni. Ma már elképzelhetetlen nélküle a szuvidálás, a főtt, előkészített vagy fagyasztott élelmiszerek adagonkénti tárolása és tartósítása az élelmiszer- és vendéglátóiparban. Ezen kívül a vákuum- vagy módosított atmoszférájú csomagolás (MAP) egyre növekvő felhasználási területe a gyógyszeripari készítmények, elektronikai cikkek, háztartási termékek és autóipari alkatrészek csomagolására is kiterjed.

A vákuumcsomagolás egy több mint 25 milliárd dolláros üzletág (ebből az élelmiszeripar 52%-ot, 12,9 milliárd dollárt tudhat magáénak), aminek évi 4-4,5%-os növekedést prognosztizálnak még legalább 5 évig. Ez főleg a csomagolóipar és a húsipar évek óta tartó stabil növekedésének köszönhető. Évente több tízmillió tonnával nő a hústermelés, mivel egyre nagyobb az igény a feldolgozott, előre csomagolt húsételek és élelmiszerek iránt, amiket költséghatékonyan, biztonságosan és tartósan vákuumcsomagolásban lehet eltartani, szállítani, tartósítani. Az USA az iparági termelés 28%-áért felelős, de a gyorsan növekvő csendes-óceáni és ázsiai piac sem sokkal marad el ettől.

Miért ilyen elterjedt a vákuumcsomagolás?

A globalizált világunkban a vásárlók az év minden szakában egyre inkább igénylik a friss, jó ízű, gusztusos és jó minőségű élelmiszert.. Ezt a leghatékonyabban MAP csomagolással lehet elérni, mivel ez a technológia:

 • 5-6-szorosára növelheti az élelmiszerek szavatossági idejét,
 • higiénikus tárolást tesz lehetővé, amivel csökkenthető az ételmérgezések aránya (ebben évente 600 millióan érintettek),
 • légmentesen tartás megvédi az ételt a kiszáradástól, a bomlást beindító baktériumoktól és gombáktól,
 • a hosszabb szavatossági idő miatt a tartósítószerek használata is elhagyható vagy csökkenthető,
 • sokrétűen alkalmazható: előkészítési, főzési és fagyasztási folyamatok során is használhatók a megfelelő vákuumzacskó típusok,
 • költséghatékony módszer, alacsony csomagolási árral,
 • helytakarékos, adagonkénti tárolást tesz lehetővé (utóbbival becslések szerint 70%-kal csökkenthető az élelmiszerhulladék),
 • megfelelő a szállításhoz is (a műanyag csomagolás minimális súlytöbblet, helytakarékos és frissen tartja az ételt).

A fentiek alapján elmondható, hogy a jelenlegi vákuum-csomagolás kiváltására érdekes kihívásokkal teli út vezet, ugyanis számos említett szempontnak kell megfelelni annak érdekében, hogy ezt a terméket fenntarthatóbbá lehessen tenni bár néhány kompromisszummal könnyen kivitelezhető lenne.

Fenntartható vákuumzacskók és egyéb alternatívák

Az élelmiszer-tárolásra és -tartósításra már vannak alternatív megoldások, amik további számos lehetőségeket rejtenek magukban.

A vákuumcsomagolás fenntarthatóvá formálásának egyik útját a bioműanyagok jelenthetik. Néhány éve már a köztudatban vannak és kereskedelmi forgalomban is kaphatók olyan bioalapú műanyagok, amik biológiailag lebomlók és újra is hasznosíthatók. Ezek évről évre nagyobb számban készülnek, és ökotudatos lépésként egyre több élelmiszer- és vendéglátó-ipari piaci szereplő alkalmazza őket. Jelenleg évente 2,44 millió tonna bioműanyagot gyártunk, ami a műanyagtermelés kevesebb mint 1%-a, ennek 60%-át csomagolóanyagként használják fel. Az elhasznált bioműanyag csomagolóanyagok visszagyűjtése és ipari szintű komposztása még rengeteg lehetőséget tartogat.

A bioműanyag megújuló forrásból származó vagy biológiailag lebomló polimer, ami házilag vagy iparilag komposztálható, valamint biokompatibilis (azaz nem kártékony, ha bekerül az emberi szervezetbe). Gyártásuk jóval kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, a rendszerbe való visszaforgathatóságuk miatt pedig jóval kevesebb hulladéktermeléssel.

Az egyik legnépszerűbb biopolimer a politejsav (PLA), amit természetes tejsavból állítanak elő. Főleg a csomagolóiparban és a mezőgazdaságban használják. A PLA széleskörűen felhasználható, hőre lágyuló, biológiailag lebomló poliészter, amelyet előállíthatunk megújuló forrásból, például kukorica, cellulóz, cukorrépa, burgonya cukornádmelasz vagy pálmarost felhasználásával. Gyártása során lényegesen (73%-kal) kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használnak fel, így jelentős mennyiségű energia takarítható meg a hagyományos petrolkémiai alapú társaihoz viszonyítva. A nemzetközi piacon több (de még így is nagyon kevés) környezetbarát, biológiailag lebomló, PLA (alapú) vákuumcsomagoló tasak érhető el, ami funkcionalitásában teljesen megegyezik a szintetikus zacskóval.

Miért nem ezeket használjuk a hagyományos műanyagtasakok helyett?

Elsősorban az árunk miatt, ami – bár csökkenőben van a megugró kereslet és gyártási kapacitás növekedése miatt, még mindig – 2-4-szerese is lehet a szintetikus vákuumzacskóénak, így egyelőre inkább kiegészítő megoldás lehet az élelmiszeripar és éttermek számára az ételtárolásra, semmint teljesértéalternatíva.

A másik ok, hogy nincs kiépítve az újrahasznosítás infrastruktúrája. A bioműanyagok jó része csak iparilag komposztálható, így szervezett begyűjtést és ipari kezelést igényelnek, amire a legtöbb országban nincs megfelelően kidolgozott infrastruktúra. A háztartási szemét szétválogatása nem elég gondos, a komposztálható szerves frakcióba nem komposztálható műanyagok is bekerülnek, ami természetesen rontja az újrahasznosíthatóságot. A magas költségek és a szigorú előírások miatt nincs elegendő élelmiszer-maradékot komposztáló berendezés sem. Emellett az is jellemző, hogy nincs megfelelő kapcsolat a csomagolásokat tervezők és a komposztálók között, hogy összehangolhassák munkájukat, és kiépíthessenek egy zárt láncú szervesanyag-visszaforgató rendszert.

A komposztálható vákuumzacskók gyártásával főleg kis- és középvállalkozások foglalkoznak, akiknek a gyártási kapacitása nem tudja kielégíteni az élelmiszeripar és vendéglátás csomagolóanyag igényeit. Ezért van szükség több versenyképes megoldásra, az ipari komposztáláshoz szükséges infrastruktúra fejlesztésére és a gyártási technológiák javítására, hogy a PLA zacskó egy jobb ár-érték arányú és skálázható, valódi alternatíva lehessen egyre szélesebb körben és egyre több iparágban a hagyományos vákuumcsomagolásra.

Milyen egyéb opciók lehetségesek a használt szintetikus vákuumzacskók felhasználására?

További megoldást jelenthet egy “upcycling” ötlet, azaz a vákuumtasakok újrahasználása valamilyen új termékhez akár művészeti alkotássorozathoz vagy az étteremben használható tárgyhoz. Az upcycling kifejezés azt jelöli, hogy egy hulladékként kezelt anyagból valami olyat alkotnak, ami értéktöbblettel somagolásra? Egyrészt mert drágábbak, mint petrolkémiai, szintetikus társaik. A tasakonkébír; többel, mint csupán az alapanyag maga. Erre jó példa a PET-palackból pulóver készítése, esetleg bőrmaradékokból táska készítése.

Neked is van egy ötleted a műanyagok újragondolására?

Akkor ne habozz, szeptember 10-ig még leadhatod a nevezésed a Startup Plastic Surgery programba!

Amit cserébe kaphatsz:

 • üzleti coaching
 • szakmai támogatás
 • direkt piacrajutási lehetőség
 • networking események

PLUSZ!
Befektetési lehetőség egy 4 hónapos fejlesztési időszakkal, mely során piacképessé és gazdaságilag életképes vállalkozássá formáljuk a kezdeti fázisú startup ötleteket!

PLUSZ! PLUSZ!
Az Onyx a legígéretesebb élelmiszertárolásra és -tartósítására irányuló megoldást különdíjban részesíti, és közös munkára invitálja. Ennek során vissza nem térítendő támogatásként fedezik a közös munka költségeit, amiért az Onyx nem kér részesedést a cég tulajdonjogából.

A jelentkezés további részleteiről itt olvashatszvebben.

További információ:
Végh Alexandra
hello@startup-plastic.hu
+36 70 269 3505

Sajtókapcsolat:
Varga Tímea
hello@startup-plastic.hu
+36 20 563 0095