A Startup Plastic Surgery 4 hónapos programja negyedik alkalommal került megrendezésre, melynek győzteseit március 22-én, a KPMG Magyarország székházában megrendezett, záróversenyen hirdették ki az ötletek bemutatása után. A program célja, hogy a műanyag környezetre és egészségre gyakorolt káros hatásainak kezelésére forradalmi megoldásokat találjon, bármely iparágon belül. A negyedik évad fő kihívását az esemény fő támogatója a Greenstic Europe adta és az elviteles ételcsomagolások forradalmasítására irányult. 

A 4 hónap során a kiválasztott csapatok számára ingyenes üzleti coaching, iparág fókuszú szakmai támogatás és networking eseményeken való részvétel is biztosított, hogy ötleteiket az iparági mentorok és együttműködő partnerek, illetve üzleti coachok támogatásával alaposan kidolgozva és megvalósításra készen mutathassák be a zsűrinek a záróverseny keretében. A díjak kiosztásáról az öttagú zsűri döntött, köztük Balázs Krisztián, a Greenstic Europe társalapítójaTom Szaky, a Terracycle és Loop vezérigazgatója, Kálmán Anna, a KPMG senior menedzsere, Tóth Kristóf, a Control Pro Kft. alapítója, valamint Virág Annamária, fenntarthatósági szakértő.

A résztvevő csapatok változatos és frappáns ötletei idén is nehéz döntés elé állították a zsűrit. A jelentkezés kritériumai közé tartozott a minimum 2 főből álló csapat és bármilyen újító ötlet a műanyaggal vagy annak felhasználásával kapcsolatban. Az ötletek kidolgozásában nem volt megkötés – míg az előrehaladott tervek előnyt élveztek, úgy az ötletfázisban lévő pályázatokat is szívesen fogadta a zsűri.

Tom Szaky és Virág Annamária értékelik a csapatokat

A program résztvevői között 7 díj került kiosztásra, melyek közül a Greenstic Europe által felajánlott mentorálást a RE Bottle és a Brickoplast kapták. A RE Bottle egy smoothie adagoló szolgáltatás az irodai dolgozók egészségének támogatása és a műanyag palackok használatának csökkentése céljából. A Brickoplast egy újrahasznosított műanyagból készült kompozitot alkotott meg, amelynek felhasználása széleskörű lehet. A Brickoplast csapat megoldása nyerte el a Közönségdíjat is, melyre a Pitch verseny alatt szavazhattak a nézők.

Balról: Balázs Krisztián és Báti Márton a Greenstic Europe képviseletében különdíjat nyújt át a RE Bottle csapatának

A KlímaInnovációs Közösség mentorálási különdíját idén a Monomer és a FlexiPlanter vihette haza. A Monomer az egyik legelterjedtebb műanyag, a PET környezetbarát módon történő környezetbarát kémiai újrahasznosításán dolgozik. A FlexiPlanter egy újrahasznosított műanyagból készült vertikális kertészeti rendszer, amelyet a GreenFlow tervezett, lehetővé téve a városi függőleges felületek egyszerű és költséghatékony beültetését.

Az Agropods csapat ötszázezer forint összértékű díjazást vihetett haza a KPMG jóvoltából. Csapatuk egy vízben oldódó fólia (PVA) alapanyagú kapszulát fejlesztett ki az agrokémiai műanyag tartályok helyettesítésére. Termékük nemcsak a műanyagmaradványoktól óvják a talajt, hanem a vegyszermaradványok ellen is védelmet nyújtanak a talaj és a talajvíz szempontjából.

A Legjobb Pitch díját a MikroPolyTech vehette át, akik a mezőgazdasági vegyszerek kijuttatásával járó műanyaghulladék csökkentését célozták meg ötletükkel.

Olvass tovább a programról itt: startup-plastic.hu