A Startup Plastic Surgery 4 hónapos programja harmadik alkalommal került megrendezésre, melynek győzteseit március 10-én, a KPMG Magyarország székházában megrendezett, záróversenyen hirdették ki az ötletek bemutatása után. A program célja, hogy a műanyag környezetre és egészségre gyakorolt káros hatásainak kezelésére forradalmi megoldásokat találjon, bármely iparágon belül. Az esemény fő támogatója a Rossmann Magyarország, így az építőipar és a szórakoztatóipar mellett ezúttal számos ötlet látott napvilágot a kozmetikai iparra vonatkozóan is.

A 4 hónap során a kiválasztott csapatok számára ingyenes üzleti coaching, iparág fókuszú szakmai támogatás és networking eseményeken való részvétel is biztosított, hogy ötleteiket a 8 iparági mentor és 6 üzleti coach segítségével alaposan kidolgozva és megvalósításra készen mutathassák be a zsűrinek a záróverseny keretében. A díjak kiosztásáról az öttagú zsűri döntött, köztük Tom Szaky, a Terracycle és Loop vezérigazgatója, Sifter Adél, a Rossmann Magyarország PR specialistája, Kálmán Anna, a KPMG senior menedzsere, Horváth Ádám, a Hiventures senior investment menedzsere, valamint Virág Annamária, fenntarthatósági szakértő.

A program történetében először kerültek versenybe nemzetközi csapatok is, a jelentkezők száma pedig ez alkalommal volt a legmagasabb. A jelentkezés kritériumai közé tartozott a minimum 2 főből álló csapat és bármilyen újító ötlet a műanyaggal vagy annak felhasználásával kapcsolatban. Az ötletek kidolgozásában nem volt megkötés – míg az előrehaladott tervek előnyt élveztek, úgy az ötletfázisban lévő pályázatokat is szívesen fogadta a zsűri.

A program résztvevői között 8 díj került kiosztásra, melyek közül a főszponzor, a Rossmann Magyarország által felajánlott közös együttműködés elindítását a Beauty Blocks és a Beautycle kapták. A Beauty Blocks egy újrahasznosított műanyagból készült, kitisztítható és újratölthető szempillaspirál létrehozásával lépett a zsűri elé, mely által drasztikusan csökkenthető a műanyag hulladék, valamint az előállítás során keletkező szén-dioxid. A Beautycle célkitűzése az volt, hogy fenntartható megoldást találjanak a lejárt kozmetikai termékek szelektív gyűjtésére és feldolgozására. Ennek megfelelően ötletük megvalósítására tervet dolgoztak ki alumínium hulladékgyűjtő egységek kihelyezésére a szépségiparban tevékenykedő üzlethelyiségekben, valamint a veszélyes hulladékok ártalmatlanítására és a megtisztított alapanyagok újraeladására.

A Hiventures által felajánlott 16 millió forintos gyorsított befektetést 3 csapat nyerte: az EvolvBin, a DirectLign és a Beauty Blocks. Az EvovlBin kifejlesztette az EvolvBin Smart PET palackgyűjtő egységet, mely darálja és tömöríti a PET palackokat, 110%-kal nagyobbra növelve ezáltal a hagyományos hulladékgyűjtők kapacitását, valamint elősegítve a városok hulladék újrahasznosítását. A DirectLign ötlete egy új gyártási technológiával, direkt 3D nyomtatással előállított láthatatlan fogszabályzó, mely által nemcsak csökken a műanyag hulladék mennyisége, de javul a felhasználói élmény is.

A RIVER SAVER nyereménye egy GreenGO autó felmatricázása volt 2023 novemberéig a GreenGO felajánlásával, melyet forradalmi folyótisztító ötletükkel nyertek el. Céljuk, hogy a folyótisztító akciók során kitermelt hulladékot visszajuttassák a gazdaság körforgásába, hosszú életciklusú vízi sporteszközök formájában.

A Klímainnovációs Közösség által felajánlott 3 alkalmas mentorálást a repohár visszaváltó automatákat kidolgozó ONE CUP és az újrahasznosítás népszerűsítését, edukációját szorgalmazó Zero Waste Campus kapták, egy új újrahasznosítási modell kidolgozával.

A Startup Plastic Surgery újabb évada nemsokára indul!

További részletek a weboldalon: startup-plastic.hu