Több mint 6,9 milliárd tonna műanyag hulladék szennyezi környezetünket a földön, ami lassan visszakerül tányérunkra, poharunkba és szervezetünkbe. Néhány műanyagtípus legalább 400 évig nem bomlanak le a természetben, ami már csak azért is nagy probléma, mert a műanyagok 91%-át nem hasznosítjuk újra.

A műanyag hulladék mennyisége pedig egyre csak nőni fog, amennyiben nem változtatunk mindennapi szokásainkon. Hiszünk abban, hogy a változásra van esély: ha mindenki változtat. 

Ismered azt a mondást, hogy nem arra van szükség, hogy néhány ember tökéletesen kövesse a zero waste életmódot, hanem arra, hogy milliónyi ember tökéletlenül? Sok kicsi sokra megy!

A műanyag hulladék mennyisége pedig egyre csak nőni fog, amennyiben nem változtatunk mindennapi szokásainkon. Hiszünk abban, hogy a változásra van esély: ha mindenki változtat. 

Ismered azt a mondást, hogy nem arra van szükség, hogy néhány ember tökéletesen kövesse a zero waste életmódot, hanem arra, hogy milliónyi ember tökéletlenül? Sok kicsi sokra megy!

Összegyűjtöttünk 7 tippet, amivel ha nem is tudod teljesen megszüntetni, de jelentősen csökkentheted az általad használt műanyag mennyiségét.

Nem az a cél, hogy holnaptól tökéletesen csináld, hanem az, hogy egyre több ilyen szokást iktass be az életedbe. Gondolj csak bele, heti 1 új szokás beiktatásával egy év alatt töredékére csökkentheted a jelenlegi műanyag hulladékod.

1. Helyettesítsd az egyszer használatos műanyagokat

Tudtad, hogy egy nejlonzacskó körülbelül 500 év alatt bomlik darabjaira? A mikroműanyagok a környezetszennyező hatásuk mellett különösen veszélyesek, mert bekerülnek a táplálékláncba, felhalmozódhatnak a magasabb rendű élőlényekben, és a jövőnkre nézve szinte beláthatatlan veszélyforrást jelentenek.

Egy kis odafigyeléssel egyszerűen száműzheted az életedből az egyszer használatos műanyagokat. Valójában semmi szükséged nincs például a nejlonzacskókra, ha mindig van a táskádban néhány vászon szatyor. Ne használj műanyag szívószálat és ne igyál palackos vizet, helyette legyen nálad egy kulacs. 

2. Főzz otthon és tervezd meg előre a heti menüt

Ha magadnak főzöl, az nem csak egy költséghatékony, de sokkal egészségesebb megoldás is lehet. Gondold át előre és tervezd meg előre a heted: mit fogsz főzni, mit fogsz enni és írj róla egy listát. Ezzel az egyszerű trükkel elég akár havonta egyszer bevásárolni, mindezt úgy, hogy csak azt veszed meg, amire valóban szükséged van.

3. Kerüld a három legkárosabb műanyagot

– A 3-as számú polivinil-klorid vagy PVC egy különösen veszélyes műanyagfajta: olyan mérgező anyagokat tartalmaz, mint az ólom és a ftalátok. Emellett pedig óriási mennyiségű dioxin kibocsátással is jár. PVC lehet többek között sok műanyag csomagolás (például az olaj vagy majonéz flakonja) és sok gyerekjáték.

– A 6-as számú, etilbenzonból előállított sztirol összetevőjű polisztirol vagy habdoboz káros hatással van az idegrendszerre és az agyra. Sokszor használnak ilyen műanyagtípust használnak az elviteles ételek csomagolásaként, eldobható evőeszközként.

– A 7-es számú polikarbonát vagy egyéb elnevezésű műanyag biszfenol A (BPA) összetevője hormonkárosító. Jellemzően fém konzervdobozok belső felületi bevonatára és olyan étel- és italtároló műanyagokban használják, mint például a cumisüvegek, palackok, ételhordók, mikrohullámú sütőben használható tálak, vízvezeték csövek, stb.

Közös ebben a három műanyag típusban, hogy egyik sem újrahasznosítható. Természetesen a műanyag újrahasznosítása is nagy környezeti terheléssel jár, ezért a legjobb megoldás, ha minél jobban lecsökkentjük az általunk használt műanyag mennyiségét. 

4. Vásárolj kimérve, csomagolásmentesen

Az EU országaiban eladott élelmiszerek 37%-a kerül forgalomba műanyagban, aminek a többségét csak egyszer használjuk, majd azonnal kidobjuk. Vásárolj helyette piacon vagy csomagolásmentes boltokban, saját edényeidbe, üvegeidbe. Egyre több csomagolásmentes bolt érhető el, ahol rengeteg különböző, egészséges élelmiszert találsz. A magaddal vitt dobozt, üveget vagy szütyőket csak méresd le, mielőtt megtöltöd.

Ha csomagolásmentes boltot keresel, nézd meg a Ligeti bolt, a Zöld bolt, a Csomagolásmentes termékek boltja, a Nepazarolj, a Szatyorbolt, vagy a Naeked csomagolásmentes bolt és teázó kínálatát.

Ha étteremben rendelsz elvitelre, akkor is kérheted saját dobozodba. Jól jöhet egy saját doboz akkor is, ha a maradékot szeretnéd hazavinni. Ugyanígy kedvenc italod, kávéd is kérheted a saját kulacsodba, termoszodba vagy bögrédbe. Az eldobható kávéspoharak látszólag papírból készülnek, de a felületüket rendszerint polietilén réteg védi. A műanyag keverőpálcikára és pohárfedélre pedig egyáltalán semmi szükségünk.

A Felelős Gasztrohős éppen ezért indította el Dobozközösségét, aminek a lényege, hogy csak egyszer kell megvenned egy rozsdamentes acél dobozt, amit aztán a Dobozközösségben részt vevő vendéglátóhelyek és ételkiszállítást végző cégek elfogadnak és minden alkalommal, amikor ilyen helyről rendelsz, becserélik neked egy szabályszerűen elmosott ugyanilyen dobozra.

5. Ismerj meg alternatívákat, ne szennyezd a csatornák vizét mikroszálakkal

A mikroszemcsék a vízbe kerülve károkat okozhatnak az élővilágban: a halak, madarak lenyelhetik ezeket a kis műanyagdarabokat. Mosogatásnál és fürdésnél használj természetes luffaszivacsot, ami lebomlik a csatornába kerülve. Ne törölgess mikroszálas törlőkendőkkel, használj pamutot – ami lehet akár egy régi pólód is. 

Alternatívaként mindig keresd a lebomlót. A papír például sok műanyagra jobb alternatíva lehet, mert egyrészt lebomlik, másrészt sokkal könnyebben újrahasznosítható. Ha nem tudod kimérve venni, műanyag zacskós vagy flakonos helyett válassz papírba, kartonba csomagolt termékeket, például mosószert, szappant, stb. Még jobb, ha a csomagolópapírt fenntartható forrásból állítják elő – ezt megtalálod a termékek címkéin.

6. Öltözz természetesbe

A szintetikus ruhák mosásakor is szennyező mikroszálak ezrei kerülnek be természetes vizeinkbe a lefolyón keresztül. Hihetetlen, de egyetlen kőolaj alapú, műszálas ruha kimosásakor átlagosan akár 1900 mikroszál is leválhat, amik apró méretük miatt nem kerülnek kiszűrésre a szennyvíztisztítás során. Ezek helyett válaszd inkább a szellőző, természetes anyagú, tartós ruhákat. Mielőtt pedig új ruhákat vennél, válogasd át régen nem hordott ruháidat és amit lehet, újíts fel, hogy újra hordhasd, cseréld el egy gardróbvásáron, vagy add oda valakinek, aki szívesen hordaná. A fast fashion ruhák helyett válassz tartós, minőségi darabokat, amiket sokáig hordhatsz. Rengeteg szuper ruhát találhatsz a használt ruha boltokban.

7. Ne dobd ki meglévő műanyag tárgyaid és ne vegyél felesleges újakat

Az egyik legfontosabb apró lépés, hogy ne dobd ki a még jól működő, műanyag eszközeid, hanem használd addig, ameddig csak tudod. Majd miután elhasználódtak, eltörtek, cseréld őket olyanra, ami nem tartalmaz műanyagot. Az egész átállásnak a lényege a folyamatosság.

Mielőtt pedig új dolgot vennél, keress rá, hogy nem találsz-e használtan olcsóbbat, vagy ha csak egy-két alkalommal lenne rá szükséged, kérd kölcsön valakitől. Nem érdemes beruházni olyan tárgyakba, amiket évente egyszer-kétszer használsz. 

Van egy jó ötleted a műanyaghasználat, a műanyag alapanyag újragondolására?

A Startup Plastic Surgery 2020 programba olyan startup ötleteknek segítünk megvalósulni, amelyek megoldást nyújtanak a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra.

A Klímainnovációs Közösség egyedi startup programjára olyan ötleteket várunk, amelyek az alábbi innovációs területeken nyújtanak megoldást:

  • Műanyagelőállítás, újrahasznosítás, újrahasználat során felmerülő folyamatinnováció vagy üzleti modell innováció;
  • Műanyag helyettesítő termék fejlesztésére vonatkozó innovációk pl. csomagolóanyag innováció;
  • Új technológiák alkalmazása a műanyag szektorban;
  • Műanyag termékek használatával kapcsolatos fogyasztói szokások megváltoztatására vonatkozó törekvések.

Jelentkezési határidő a programba: június 20.

Jelentkezés és további információt ITT találsz.