Sajtóközlemény

Budapest, 2021. december 8. – A műanyagot villanyárammá alakító Prometheus 42, valamint a tengeri műanyagból alternatív építészeti anyagot készítő Moseanic nyerte el a fődíjat a Klímainnovációs Közösség által meghirdetett Startup Plastic Surgery program záró pitch versenyén. Ez az első olyan hazai startup akcelerátor program, amely a műanyagok által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra megoldást kínáló ötletek megvalósulását támogatja. A Planet Budapesten megrendezett ünnepélyes díjátadón a különdíjakat olyan pályamunkák vihették haza, mint az újrahasznosított alapanyagokból előállított fogkefét tervező Skoonex és a fenntartható csomagolású környezetbarát termékeket szállító Standardgreen. 

Immár második alkalommal rendezték meg a Startup Plastic Surgery akcelerátor programot lezáró versenyt december 1-jén. A Klímainnovációs Közösség által indított kezdeményezés az első olyan startupoknak szóló program Magyarországon, amely a műanyaghasználat újragondolását és a műanyagot érintő kihívások kezelését célzó startupoknak kínál segítséget. A négyhónapos közös munkát lezáró végső megmérettetésen, amely a programot szponzoráló KPMG székházában zajlott, öt díjat osztottak ki. Az eredetileg egy versenyzőnek szánt fődíjat végül két startup is elnyerte, így a Prometheus 42 és Moseanic a Hiventures  programján keresztül fejenként 15 millió forintos gyorsított befektetéssel gazdagodott. A verseny főtámogatója, a Rossmann által felajánlott különdíjat a Skoonex vihette haza: a nagyvállalat vállalást tett a startup termékeinek forgalmazására. A program előfinanszírozójaként és szakmai támogatójaként csatlakozó      PANNON Pro Innovations különdíját pedig a Skoonex és a Standardgreen nyerték el, akik a tanácsadó cég további 2 hónapos szakmai coachingjában részesülhetnek.

A fődíjas Prometheus 42 elnevezésű startup akár extrém mértékben szennyezett műanyag hulladékok villanyárammá történő átalakításával foglalkozik, újszerű technológiájuk segítségével energia és nyersanyag is helyreállítható. A terv érdekessége, hogy a folyamat végén a keletkezett széndioxid visszanyerését is lehetővé teszi. A szintén gyorsított befektetést érő Moseanic ötlete egy olyan új egyedi és karakteres megjelenésű tengeri műanyagdarabokból és természetes ásványi összetevőkből álló anyagkeverék, amely leginkább az építészeti felületek megújításában hozhat áttörést, ám számos hétköznapi tárgy alapanyagául is szolgálhat. A különdíjas Skoonex egy két elemből álló, környezetbarát fogkefével szerezte meg a zsűri elismerését, amely újrahasznosított alumínium vázból és cserélhető, 100 százalékban újrahasznosítható műanyag fejből áll, ám a végső cél egy teljesen műanyagmentes, ám a hagyományos társaihoz hasonlóan hatékony fogkefe megalkotása. A Standardgreen elsősorban lakossági felhasználók részére kínál online elérhető, visszaváltható egységesített göngyöleg csomagolásban elérhető környezetbarát termékeket, amelyekkel alapjaiban megváltoztathatják a fogyasztói „vedd meg és dobd el” magatartást.

A négyhónapos Startup Plastic Surgery program során a startupok rendszeres üzleti coaching, iparágspecifikus mentorálás, workshopok és networking események segítségével piacképessé formálhatták kezdetleges ötleteiket, és konzultálhattak jelentős iparági szereplőkkel, például a zsűriben is helyet foglaló Tom Szakyval, a TerraCycle vezérigazgatójával és alapítójával. A program létrejöttét támogató Mastercard, Nestlé, KPMG, PANNON Pro Innovations, Hiventures és a főszponzor Rossmann számára kiemelten fontos az innováció és a feltörekvő kreatív gondolkodók ösztönzése, ezért szakmai tudással és anyagi hozzájárulással is segítették a kezdeményezést.

  Klímainnovációs Közösség

  A Klímainnovációs Közösség (KIK) tudásmegosztási és kapcsolatteremtési felületet biztosít mindazok számára, akik szokásaik és kapcsolati rendszerük révén tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Diákoknak, szakmabelieknek, vállalkozó szellemű innovátoroknak valamint laikus érdeklődőknek biztosít tartalmakat, valamint szemléletformáló, oktatási és startup vállalkozásfejlesztési programokat és képzéseket kínál. A KIK elhivatott, hogy segítse és támogassa azokat a feltörekvő startupokat, ötletgazdákat és magánszemélyeket, akik greentech ötletükkel szeretnének piacra lépni.

   

  Sajtókapcsolat: 

  Rácz Krisztina
  E-mail: racz.krisztina@flowpr.hu
  Telefonszám: 06/20-771-8733