A Műanyag

Újragondolása

Rólunk

A KIK egy tudásmegosztási és kapcsolatteremtési felületet biztosít mindazoknak, akik szokásaik és kapcsolati rendszerük révén tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Követőink számára olyan oktatási és vállalkozásfejlesztési programokat kínálunk, amik segítenek megvalósítani ezt a célt.
Elhivatottak vagyunk abban, hogy segítsük és támogassuk azokat a feltörekvő startupokat, ötletgazdákat és magánszemélyeket, akik greentech ötletükkel szeretnének piacra lépni.

 

További információ itt található:

Startup programjaink célja, hogy az ötletgazdák greentech ötleteiket piacképes üzleti vállalkozássá fejlesszék.
2013 óta több mint 200 startupot támogattunk, amely során több mint 1800 óra coaching és mentoring támogatást biztosítottunk számukra, illetve 1 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatást osztottunk szét a legjobb csapatok között.

A 2020-ban indult accelerator programunk, a Startup Plastic Surgery, a műanyag teljes életciklusában megjelenő innovációs megoldásokra fókuszál.

Program

Van egy jó ötleted a műanyaghasználat vagy műanyag alapanyag újragondolására?

Akkor a Startup Plastic Surgery 2022 program neked szól. Olyan startup ötleteknek segítünk megvalósulni a 4 hónapos időszak során, amelyek megoldást nyújtanak a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra.

A Klímainnovációs Közösség egyedi startup programjára olyan ötleteket várunk, amelyek az alábbi innovációs területeken nyújtanak megoldást:

 • Műanyag-helyettesítő termék fejlesztésére vonatkozó innovációk pl. élelmiszercsomagolóanyag innováció;
 • Műanyag előállítás, újrahasznosítás, újrahasználat során felmerülő folyamatinnováció vagy üzleti modell innováció;
 • Új technológiák alkalmazása a műanyagot felhasználó szektorokban, különös tekintettel az élelmiszeriparra és vendéglátásban;
 • Műanyag termékek használatával kapcsolatos fogyasztói szokások megváltoztatására vonatkozó törekvések.

Most rajtad a sor! Fejleszd ötletedet és kerülj kapcsolatba iparági szereplőkkel a programunkban:

A Startup Plastic Surgery programunk üzleti coachingot, iparág fókuszú szakmai támogatást és networking eseményeket nyújt a résztvevő csapatoknak a 4 hónapos időszak során, ezáltal segíti piacképessé és gazdaságilag életképes vállalkozássá formálni a kezdeti fázisú startup ötleteket. A teljes program egy pitch versennyel zárul, amely során a csapatokat szakmai zsűri értékeli és a legjobbak számára a Hiventures gyorsított eljárású befektetési lehetőséget ajánl fel 15 millió forint értékben.

Program

Miért jelentkezz?

 • Számos kérdésre választ kaphatsz a Bootcamp-en, ahol Dudás Csaba segítségével megalapozhatod a startup-od jövőjét >>> Tudj meg többet
 • Megismerheted a legfontosabb iparági szereplőket;
 • Releváns iparági és üzleti workshopokon vehetsz részt;
 • Networking esemény keretében megismerheted az iparági elvárásokat és értékes kapcsolatokat létesíthetsz;
 • A program végén bemutathatod startup ötleted a pitch versenyen;
 • A sikered a Te sikered, így senkinek sem kell a startupodból részesedést adnod ahhoz, hogy részt vehess a programban;
 • A legjobb csapatok számára közvetlen befektetési lehetőséget ajánl fel partnerünk a Hiventures.  

Ki jelentkezhet a programba?

Bárki, akinek van egy újító ötlete a műanyaggal vagy műanyag használattal kapcsolatban;

Legalább 2 fő vesz részt aktívan a csapatban;

Kialakuló aktív piaci tevékenység nem elvárás, de előnyt jelenthet.

Szeretnél többet megtudni a témáról és a programról? Nézd vissza tavalyi felvételeinket, amelyek során szakmai szereplőkkel beszélgettünk a műanyag újragondolásáról, valamint olvasd el további blog cikkeinket a témában. Itt kaphatsz betekintést a 2021-es versenybe.

Megnyílt a jelentkezés! A jelentkezési laphoz kérünk, töltsd ki az alábbi formot!

Bussiness to Bussiness

Partnereink

PANNON Pro Innovációs és Szolgáltató Kft.

A PANNON Pro egy privát stratégiai tanácsadó cég, amely széleskörű innováció menedzsment és vállalkozásfejlesztési tevékenysége révén segíti ügyfeleit az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulásban. Projekjei révén a következő fókusztereleteken tevékenykedik aktívan: fenntarthatóság, energia, klímaváltozás, karbon semlegesség, és biogazdaság. Aktívan segíti az egyetemek valamint állami- és magánszervezetek törekvéseit abban, hogy helyi és regionális éghajlati innovációs ökoszisztémákat hozhassanak létre.

További info: https://ppis.hu/

Rossmann Magyarország Kft.

A Rossmann Magyarország Kft. az egyik legdinamikusabban fejlődő drogéria-parfüméria hálózat Magyarországon, melynek életében kiemelt jelentőséggel bír a fenntarthatóság és az innováció. A vállalat meggyőződése, hogy csak akkor tudja megvalósítani a környezeti és társadalmi fenntarthatóságát, ha ezért aktívan részt vesz a hazai innovációs és startup ökoszisztémában.

További info: https://www.rossmann.hu/a-rossmannrol/egy-zoldebb-vilagert

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

A Szövetség egy olyan szakmai közhasznú szervezet, amely a környezetvédelem érdekében tevékenykedik. A szervezet tagságát elsősorban környezetvédelmi szolgáltató cégek, tervező-szakértő cégek, illetve az ezen területen kutatási-fejlesztési tevékenységet végző cégek alkotják, beleértve ezen tevékenységekhez szükséges eszközök gyártóit és forgalmazóit is. Jelenleg közel 320 tagból áll szövetség, amely magába foglalja a környezetvédelmi ipar meghatározó szereplőit.

További info: https://kszgysz.hu/ 

Mastercard

Globális technológiai vállalatként a Mastercard számára kiemelten fontos a fenntarthatóság. Kiterjedt partnerhálózatán keresztül környezettudatos megoldásokra ösztönzi a piaci szereplőket és a fogyasztókat egyaránt. 2020-ban alapította meg a Priceless Planet Koalíciót, melynek célja, hogy 5 év alatt 100 milliót fát ültessenek el világszerte, de e mellett 2050-re szeretne teljesen karbonsemleges vállalattá válni. “Glokálisan” gondolkodó cégként pedig nem csak a globális, de a helyi ügyeket, így a Plastic Surgery kezdeményezését is mindig örömmel támogatják.

További info: https://www.mastercard.hu/

Nestlé

Mindannyiunk élete függ az erdőktől, termőföldektől, tengerektől és az éghajlattól. Természeti erőforrásaink védelme mindannyiunk közös feladata. Cégünk olyan célkitűzéseket állított fel, melyek segítségével lehetővé válik az erőforrások fenntartható használata, a klímaváltozás kezelése, az élelmiszerpazarlás és hulladéktermelés csökkentése valamint vizeink védelme. Fő célunk, hogy minimálisra csökkentsük működésünk környezetre gyakorolt negatív hatását.

További info: https://www.nestle.hu/bolygonkert/plastic

HIVENTURES

Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelője három egymásra épülő befektetési programon keresztül segíti a hazai startupok fejlődését inkubációs, magvető és növekedési életszakaszokban. A Hiventures működésével hozzájárul a fiatal tehetségek sikeréhez, a hazai vállalkozások alapításának ösztönzéséhez, a startup közösség és piac edukálásához, valamint Magyarország hazai és nemzetközi versenyképességének növeléséhez.

További info: https://www.hiventures.hu/

KPMG

Magyarország egyik vezető könyvvizsgáló, adó-és üzleti tanácsadó társasága. Feladatunk, hogy a világ kritikus kérdéseinek formálását segítsük annak érdekében, hogy a jövő generációi érdekében olyan környezet jöjjön létre, amelyet a befogadó és tisztességes munkahelyek, ügyfeleink számára a fenntartható és célirányos növekedés, a bizalom, a tőkepiacok erejének kiaknázása a szükséges újítások ösztönzése mellett, valamint a közösségünkben a leghátrányosabb helyzetűek megerősítésére és bolygónk megőrzése fémjelez.

További info: https://home.kpmg/hu 

További támogató partnereink

Legyél a partnerünk

Csatlakozz hozzánk mint szakmai vagy támogató partner és gyorsítsuk fel együtt az elmozdulást a fenntartható növekedés felé! Szakmai, befektetői vagy üzleti partnerként közös erőfeszítéssel tehetünk azért, hogy olyan új megoldásoknak segítsünk piacra lépni, amelyek megelőzik a műanyag hulladék keletkezését.

Cserébe marketing és PR megjelenést biztosítunk, kapcsolatot építhetsz a programban résztvevő zöld startupokkal és további előnyeid lehetnek:

 • Aktív támogatói megjelenés a startupok, befektetők és üzleti szereplők világában. .
 • Értékes kapcsolatot alakíthatsz ki a greentech startup ökoszisztéma kiemelkedő szereplőivell.
 • Építsd fel és erősítsd a vállalat hírnevét, mint a jövő fenntartható fejlődési céljait aktívan támogató cég
 • Éld át a startup világ inspiráló hangulatát.
 • Cserkészd be elsőként azokat a startupokat, amelyek összhangban vannak a vállalat befektetési céljaival, még mielőtt más tenné meg helyetted

Amennyiben támogató partnerként csatlakoznál nézd át a szponzorálás összes előnyét és az együttműködésben rejlő további lehetőségeket itt:

Greentech startupok

Ismerd meg néhány startupunkat a rövid bemutatkozókon keresztül:

Vilhemp- Használd. Komposztáld.

A vállalkozás alapítói egy olyan, műanyagot helyettesítő anyagot fejlesztettek ki, amely egyszerre környezetbarát és funkciójának is megfelel. A Vilhemp alapanyagának egyik fő alkotóeleme a kender. Kifejezetten hazai kendertermesztők növényeit felhasználva, hazai technológiával készítik el egyre bővülő termékkínálatukat (jelenleg evőeszközöket és szívószálat) az általuk kifejlesztett alapanyagból. Szolgáltatásként kínálják az általuk gyártott termékek begyűjtését és azok ipari komposztálásra történő átadását.

További info: https://vilhemp.hu/

RAKUN

Az üzleti projekt célja az ételkiszállítás miatt keletkező rengeteg műanyaghulladék megelőzése. A vállalkozás sztenderdizált tartós, rozsdamentes acél dobozok begyűjtését, tisztára mosását és újraelosztását kínálja a melegételt kínáló vagy házhozszállítást végző vendéglátóhelyeknek. Ezen kívül a kapcsolódó éttermek a Felelős Gasztrohős Alapítványon keresztül népszerűsítésre is számíthatnak.

További info: https://www.rakun.hu/

BeStraw

Céljuk a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása a biológiai alapú és 100%-ban lebomló szívószálak, evőeszközök és hasonló termékek gyártástechnológiájának kidolgozásán keresztül. Első termékük az évtizedekkel ezelőtt használt, ma már retró érzést keltő szalma szívószál. Ezen termék megfelel az egészségügyi szabályoknak, és teljes egészében környezetbarátnak minősül, teljes életciklusán keresztül, hiszen használat után 100%-ban biológiailag lebomlik.

További info: http://www.bestraw.eu/

Raw Fiction

A Raw Fiction design vállalkozás a régióban található gyapjú hulladékból fejleszt akusztikai paneleket, köszönhetően az alapanyag hangszigetelő tulajdonságainak. Az új technológiának köszönhetően olyan alapanyag fejlesztés válik lehetővé, ahol a nyersanyag egészen új karakterében mutatja meg magát.

További info: https://rawfictiondesign.com/

Haloplastic

Új gyártástechnológia segítségével megfizethetővé teszik az egyik legígéretesebb bioműanyag, a PHA termelését. Az innovációjuk a mai piaci gyakorlattól eltérő, génmódosított baktériumtörzsben, a költséghatékony termelésben illetve, az alapanyag kinyerésében rejlik.

RYTA

Bútorbérlő rendszer olyan bérelhető asztalokkal és székekkel, amelyek váza magasan időtálló, ülő és tároló felületűk pedig többszörösen újrahasznosított valamint újrahasznosítható műanyag elemekből készül. Üzleti modelljük része továbbá ezen elemek garanciális karbantartása. Így az ügyfél folyamatosan ép és szép ülőalkalmatosságokon fogadhatja vendégeit.

MOSEANIC

A MOSEANIC egy új anyagkeverék, egy kompozit, amely tengeri műanyag darabokból és természetes – főleg – ásványi összetevőkből áll. Az anyag-fejlesztés és tesztelés eredményeit látva, a tervezőpáros elsősorban építészeti felületek létrehozását célozza. Mivel az anyag karakteres megjelenése, előnyös fizikai tulajdonságokkal párosul, ígéretes új belépő lehet az építőipar és belsőépítészet számára.

További info: https://moseanic.com/

Prometheus 42

Vegyes és akár extrém mértékben szennyezett műanyag hulladékok szintézisgázon keresztüli villanyárammá történő átalakítását végezzük, melynek a végén visszanyerjük a keletkezett CO2-t is.

További info: https://prometheus42.com/

Skoonex

A Skoonex egy két elemből álló, környezetebarát fogkefe, mely újrahasznosított alumínium vázból és cserélhető, műanyag fejből áll. A cserélhető műanyag fejet újrahasznosíthatóra tervezik, továbbá keresik a lehetőséget egy teljesen műanyagmentes fogkefe megalkotásához, ami ugyanolyan hatékonysággal tisztítja a fogakat, mint a hagyományos fogkefék.

További info: https://www.skoonex.com/

További információkért látogass el a Klímainnovációs Közösség weboldalára.

Küldj nekünk üzenetet:

5 + 13 =

Végh Alexandra

Végh Alexandra

Alapító

Toronyi Zoltán

Toronyi Zoltán

Műanyag szakértő